Wijn & Bubbels

De belangrijkste verschillen tussen zoete en droge wijn

8 mrt , 2025  

Houd je van een wijntje op zijn tijd? Dan hoeven we je niet meer te vertellen dat de smaken hiervan verschillen. Je hebt zelf ongetwijfeld al eens ervaren dat de ene wijn zoeter smaakt dan de andere. Ben je benieuwd hoe dit komt? Lees dan vooral verder, want in deze tekst zetten we de belangrijkste verschillen tussen zoete en droge wijnen op een rijtje!

Restsuikergehalte
Het grootste verschil tussen zoete en droge wijn zit hem in het restsuikergehalte. Zo bevat een zoete wijn (veel) meer suiker dan een droge. Je denkt misschien dat dit komt door de druiven waarvan ze gemaakt worden. Dit kan de oorzaak zijn, maar is vaak niet de hoofdreden. Als een wijn restsuiker bevat, kan dit komen doordat een wijnmaker de gisting eerder gestopt heeft. Hij kan er bovendien voor kiezen om extra suiker toe te voegen. Droge wijn heeft niet of nauwelijks restsuikers. Tijdens de fermentatie worden deze vrijwel allemaal omgezet in alcohol.

Smaakprofiel
Het restsuikergehalte is niet het enige verschil tussen zoete en droge wijn, want dit geldt ook voor het smaakprofiel. Schenk je een glas Roero Arneis in? Grote kans dat deze een fruitige en zachte smaak heeft. Veel zoete wijnen hebben bijvoorbeeld tonen van rijp fruit, karamel of honing. Droge wijnen hebben op hun beurt vaak een strakke, bittere smaak. Doordat ze geen tot weinig suiker bevatten, smaken ze vaak een stuk zuurder dan zoete wijn.

Alcoholpercentage
Een derde verschil tussen zoete en droge wijn zit hem in het alcoholpercentage. Eerder in deze tekst vertelden we je al dat de gisting bij zoete wijnen eerder gestopt wordt. Het gevolg hiervan is dat ze soms een lager alcoholpercentage hebben. Dit geldt overigens niet voor alle zoete wijnen. Zo heeft Port bijvoorbeeld een hoger alcoholpercentage dan de gemiddelde zoete wijn. In droge wijnen zit doorgaans meer alcohol dan in zoete wijnen. Het gistingsproces wordt hier immers wel volledig doorlopen.

Wijnsoort
Als we het over droog en zoet hebben in combinatie met wijn, denken veel mensen al snel aan witte wijn of rosé. Zo is het je misschien wel bekend dat Riesling, Weissburgunder en Gewürztraminer zoete witte wijnen zijn, terwijl Chardonay, Sauvignon Blanc en Viognier tot de droge witte wijnen gerekend worden. Toch wordt er ook binnen rode wijnen onderscheid gemaakt tussen zoet en droog. Zo is een Port bijvoorbeeld een zoete rode wijn, terwijl Pinot Noir en Cabernet Sauvignon juist droge witte wijnen zijn.

Wijn-spijscombinaties
Ben je nog op zoek naar een lekkere wijn bij het eten? Dan moet jij je bewust zijn van de verschillen tussen zoete en droge wijn. Bij het ene gerecht smaakt een zoete wijn beter, terwijl droge wijn juist lekkerder is in combinatie met een ander gerecht. Staat er pittig eten op het menu? Dan kun je hier prima een zoete wijn bij serveren. Ook bij desserts smaakt zo’n wijn vaak lekker. Droge wijn smaakt op zijn beurt juist lekker bij vis, vlees en hartige gerechten. Daarnaast is een glaasje droge wijn vaak heerlijk in combinatie met een kaasplankje.

, , , , , ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.