Sport & bewegen

Sigma Sport fietsverlichting krijgt Rai keurmerk

2 okt , 2020  

Met trots mogen we aankondigen dat de SIGMA fietsverlichting in navolging van de Duitse STvZO wettelijke goedkeuring nu ook het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) heeft gekregen. SIGMA Sport biedt een breed assortiment fietsverlichting, zowel met de wettelijk goedkeuring (StVZO en RKF) met de AURA-serie koplampen als met de powerlampen voor sportieve avondritten in de BUSTER-serie.

RAI keurmerk fietsverlichting (RKF)
Fietslampjes zijn overal verkrijgbaar, maar de kwaliteit verschilt enorm. Goede fietsverlichting is essentieel voor de verkeersveiligheid. Dat begint natuurlijk bij gezien worden door andere verkeersdeelnemers. Maar ook zelf de weg en de omgeving kunnen zien is van groot belang. De Nederlandse verkeerswetgeving kent daarbij slechts minimale regelgeving voor fietsverlichting en ook van Europese normering is geen sprake. Zodra een fietser aan de voorzijde enige vorm van wit en aan de achterzijde rood licht voert, is dat voor de wet voldoende. Waarbij wel geldt dat de fietsverlichting niet mag verblinden, dit brengt andere weggebruikers in gevaar. Dat licht moet ook ononderbroken branden; het mag dus niet knipperen. Om fietsers te helpen bij het maken van de juiste keuze voor fietsverlichting heeft RAI Vereniging het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) ontwikkeld, geïnspireerd op de strenge Duitse STvZO goedkeuring. Het RKF biedt duidelijke handvatten om die verschillen duidelijk te maken. Goedgekeurde verlichting is te herkennen aan het RKF-logo.

Aura serie
De SIGMA AURA koplampen en de SIGMA achterlichten NUGGET II en BLAZE mogen sinds vorige week ook dit keurmerk RKF (RAI Keurmerk Fietsverlichting) dragen. Dit is in navolging van de Duitse STvZO wetgeving waar bovengenoemde lampen reeds STvZO wettelijk goedkeuring verkregen hebben. Belangrijkste features zijn dat deze lampen een niet-verblindende lichtbundel hebben, mooi op de weg schijnen en continue branden (zonder knipperstand). Onze AURA-serie beschikt over krachtige lampen en de AURA 80 Lux schijnt bijvoorbeeld tot wel 90m ver! Ideaal voor de sportieve racefietser of intensief gebruik tijdens forensen.

Blaze, het innovatieve usb achterlicht
De sportieve Sigma Sport BLAZE heeft ook het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) en is uitgerust met twee noviteiten: met dagrijstand en geïntegreerde remlichtfunctie. Een geïntegreerde bewegingssensor herkent het remmen van de fietser en geeft dit aan met een krachtig lichtsignaal. In de dagrijstand herkent de ‘lichtsensor’ het omgevingslicht en schakelt indien nodig automatische het achterlicht aan. Ideaal bij het rijden door een tunnel of donkere bospaden. Drie heldere LEDs, een lange brandduur en de voordelige prijs maken het kleine en lichte achterlicht BLAZE tot een onmisbare metgezel, vooral voor sportieve fietsers.

Het verschil tussen Lux en Lumen
De Duitse STvZO wetgeving hanteert als uitgangswaarde Lux. Alle STvZO en RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) goedgekeurde fietslampen worden in Lux aangeduid. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen Lux en Lumen, de andere waarde die veel gehanteerd wordt. In de eerste plaats beschrijven beide termen Lux en Lumen enkele eigenschappen van licht. Lumen gaat dus over de lichtkracht van een LED terwijl Lux juist de effectiviteit van het lichtbeeld beschrijft, hoeveel licht op 10 meter gemeten op een vastgesteld, verblindingsvrij lichtvlak aankomt. Lux-waarden geven informatie over de helderheid van een punt in dit vastgestelde, niet-verblindende vlak op 10 meter afstand gemeten. Lumen lampen hebben een veel breder lichtbeeld wat handig is offroad voor de oriëntatie, maar zijn daardoor wel verblindend en dus eigenlijk niet toegestaan op de openbare weg.

, , , , , ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.