Of je nu net begint met wielrennen of al een tijdje onderweg bent: op een gegeven moment wil je méér. Sneller fietsen, langere afstanden aan kunnen, of gewoon sterker de heuvels op. Maar waar begin je als je echt beter wilt presteren op de racefiets? In dit artikel zetten we de belangrijkste basiselementen op een rij.
Beter worden begint met weten waarom je beter wilt worden. Wil je een toertocht van 150 kilometer uitrijden? Meedoen aan een Gran Fondo? Of simpelweg de kopgroep bijhouden op zondag? Een helder doel helpt je om gericht te trainen en gemotiveerd te blijven. Schrijf je doel op en hang het ergens zichtbaar op — het geeft richting aan je inspanningen.
Zomaar wat rondfietsen levert vaak geen echte progressie op. Structuur in je training is essentieel. Dat betekent afwisseling tussen duurtrainingen, intensieve blokken (zoals intervaltraining), en voldoende herstel. Gebruik eventueel een hartslagmeter of powermeter om gericht te trainen op zones. Platforms zoals TrainingPeaks, Zwift of Trainr.online kunnen je hierbij goed ondersteunen. Of schakel een coach in voor persoonlijke begeleiding. Meer weten? Check trainingsschema wielrennen op Rideit.nu
Je aerobe vermogen — oftewel je uithoudingsvermogen — is de fundering onder al je prestaties op de fiets. Door langere ritten op een lage tot matige intensiteit (zone 2) te doen, bouw je aan die basis. Dit soort trainingen lijken misschien ‘saai’, maar ze zijn cruciaal om later intensiever werk aan te kunnen.
Sterke benen zijn belangrijk, maar ook je core, rug en schouders spelen een rol bij efficiënt fietsen. Krachttraining helpt om blessures te voorkomen én om meer vermogen te kunnen leveren op de fiets. Je hoeft niet per se de sportschool in: oefeningen met lichaamsgewicht (zoals squats, lunges en planken) kunnen al veel opleveren.
Goed eten vóór, tijdens en na je ritten maakt een wereld van verschil. Zorg dat je lichaam voldoende energie krijgt, zeker bij langere of intensieve trainingen. Leer wat voor jou goed werkt qua timing en soorten voeding. Op de fiets zijn koolhydraten je beste vriend; na afloop zijn eiwitten belangrijk voor het herstel.
Groeien doe je niet tijdens het trainen, maar in de rust daarna. Neem rustdagen serieus, slaap voldoende en luister naar je lichaam. Overtraining ligt op de loer als je te vaak te hard gaat. Regelmatige rust zorgt ervoor dat je lichaam zich kan aanpassen aan de trainingsprikkels — en dus sterker wordt.
Gebruik een fietscomputer of app om je ritten bij te houden. Kijk niet alleen naar snelheid, maar ook naar hartslag, vermogen, cadans en hoe je je voelde. Door regelmatig te evalueren, zie je of je vooruitgaat en kun je je trainingen bijsturen.
Beter worden op de racefiets kost tijd, maar is ontzettend leuk en motiverend. Met een helder doel, structuur in je trainingen en aandacht voor voeding en herstel, leg je een stevige basis. Geniet van het proces — en van elke rit die je een beetje beter maakt.
fietsen, trainen, training, trainingsschema, wielrennen
Comments RSS Feed