Overig, Persberichten

Iedereen rouwt op zijn eigen manier

14 dec , 2017  

Ik heb wel even getwijfeld of het onderstaande bericht, dat ik van één van onze commerciële partners ontving, op Beleef.nl zou passen. Aangezien het een onderwerp betreft dat ons allemaal raakt, toch besloten dit bericht te plaatsen. Doe er je voordeel mee.

Bij het verlies van een dierbare komt veel kijken. Al snel na het overlijden worden de voorbereidingen voor de begrafenis of crematie in gang gezet, je ziet veel verdrietige mensen om je heen en daarnaast loop je rond met je eigen emoties. Vaak duurt het even voor je daaraan toekomt omdat je nog over de eerste schrik heen moet komen en de overledene een waardevol afscheid hoopt te geven. Een crematorium als Uitvaartcompact heeft als taak dat afscheid in stijl van de gestorven man of vrouw te laten verlopen en de nabestaanden bij te staan.

Rouw valt rauw op je dak
Van tevoren weet je nooit hoe je reageert als je plots of na een lang ziekbed een geliefde moet missen. Het verdriet blijft even sterk aanwezig en daarvoor doet het er weinig toe of je nu acht of tachtig jaar oud bent. Nabestaanden omschrijven het rouwproces soms als een emotionele achtbaan waarbij zowel waardevolle als komische en emotionele herinneringen naar boven komen. Het ene moment overweldigt het verdriet je, terwijl je het volgende moment weer boos bent dat iemand er niet meer is.

Het gemis blijft bestaan
Pas na de begrafenis of crematie wordt pijnlijk voelbaar dat er iemand mist in de familie, vriendenclub of andere groep. Op de meest onverwachte momenten kan het je zelfs jaren na dato nog in alle hevigheid overvallen. Maar rouw heeft ook een andere kant. Ondertussen draait de wereld door, doe je nieuwe ervaringen op en hou je de herinnering aan de overledene in stand. Langzaam maar zeker vinden nabestaanden daar hun weg in, al blijft de pijn bestaan en dat mag ook.

Gun jezelf de tijd
Als nabestaande mag je best nog eens een traantje wegpinken, want je hebt een groot verlies geleden en daar ben je niet zomaar klaar mee. De één pakt het liefst zo snel mogelijk weer zijn werk op en bij de volgende kost het meer tijd om deze stap te zetten. Nergens staan hier regels over opgeschreven, dus je helpt jezelf het meest door te luisteren naar wat je eigen gevoel zegt en steun uit je omgeving te accepteren.

, , , ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.