Veel gesprekken vinden over de telefoon of in het echt plaats. In sommige gevallen is het handig, of zelfs noodzakelijk, om in schrift te hebben wat er is gezegd. Het overzetten van een audiobestand naar tekst heet transcriberen. Je kunt dit handmatig doen, door te luisteren naar het audiobestand en de woorden vervolgens op te schrijven of te typen. Er zijn ook verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het transcriberen.
Er zijn verschillende manieren om een audiobestand te transcriberen. Je kunt dit woordelijk, letterlijk of samenvattend doen, of laten doen.
Woordelijk transcriberen betekent dat alle echte woorden worden opgeschreven. Wanneer iemand aarzelt of stottert wordt dit niet opgeschreven. Dit is de meest voorkomende vorm van transcriberen. Het is overzichtelijk, zonder de ruis van andere geluiden.
Bij letterlijk transcriberen worden ook andere geluiden opgeschreven. Stotteren of aarzelingen staan hierdoor in de tekst, waardoor het minder overzichtelijk wordt. Wel kun je hierdoor de emotie en het gevoel van de persoon beter inschatten. Die gaat namelijk verloren bij het woordelijk transcriberen.
Bij deze vorm wordt niet alles opgeschreven, maar is het een samenvatting van een gesprek. Deze vorm is niet heel nauwkeurig, omdat het afhankelijk is van de interpretatie van degene die transcribeert.
Als je zelf gaat transcriberen, zorg dan voor een goede audiokwaliteit. Je kunt een gesprek opnemen met bijvoorbeeld je telefoon, of een speciale voicerecorder. Als het gesprek over de computer of telefoon plaatsvindt, kun je ook een app downloaden die het gesprek opneemt. Microsoft Teams heeft bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om gesprekken meteen te transcriberen.
Transcribeer zo snel mogelijk nadat het gesprek heeft plaatsgevonden. Ook kun je speciale technieken gebruiken om de transcriptie aan te passen. Zo kun je ergens meer nadruk op leggen, of aangeven dat het gesprek op een bepaald punt onverstaanbaar was.
Er zijn verschillende transcriptie programma’s op de markt. Je kunt gebruikmaken van gratis programma’s, die voor sommige doeleinden prima zijn. Vaak zijn de gratis programma’s minder precies, het kan zijn dat je voorkeur dus uitgaat naar een betaald programma.
De transcriptiesoftware werkt vaak met kunstmatige intelligentie. Hierdoor leert het programma steeds weer bij en maakt het steeds minder fouten. Het is bij het gebruik van software helemaal belangrijk dat de audio van goede kwaliteit is. Let ook goed op welk programma je gebruikt, sommige programma’s zijn beter in het transcriberen van Engelse audio.
Je kunt dus zelf een gesprek transcriberen. Als je dit niet vaak doet, zal het in het begin veel tijd kosten. Een alternatief is het gebruik van transcriptiesoftware. Er zijn verschillende aanbieders op de markt, het is belangrijk om goed naar de prijs en kwaliteit te kijken. Probeer eens een gratis programma uit en kijk of het wat voor je is.
Comments RSS Feed