Verschillende ondernemingen en organisaties hebben te maken met werk in risicovolle omgevingen. Denk aan projecten betreffende constructie- of onderhoudswerkzaamheden op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen en bij installaties. Ga hier zo veilig mogelijk te werk. In dit artikel vind je praktische tips.
Om de veiligheid te waarborgen, juist bij werk in risicovolle omgevingen, zijn er verschillende certificaten opgesteld. Voer hier een verdiepend onderzoek naar uit en behaal de benodigde certificaten. Een VCA certificaat is belangrijk, waarmee je laat zien dat je bedrijf veilig en gezond werken belangrijk vindt. Ook maak je jezelf met het certificaat tot een deskundige en betrouwbare opdrachtnemer. Werken volgens de VCA maakt de bedrijfsvoering veiliger, waardoor de kans op ongevallen lager wordt. Uiteraard is dit een mooi streven. Dat niet alleen, sommige opdrachtgevers kunnen het certificaat als vereiste stellen. Ook de Veiligheidsladder is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn van het bedrijf te meten. De officiële nieuwe naam van deze beoordelingsmethode is Safety Culture Ladder. Dit criterium is vandaag de dag verplicht in aanbestedingen en contracten in de bouw. Zo verhogen we de veiligheid in de gehele keten. De Safety Culture Ladder geeft een goed inzicht in de veiligheidscultuur van je organisatie. Het geeft ook een impuls aan de veiligheidscultuur: neem als uitgangspunt om deze te verbeteren.
Verken voordat je met de werkzaamheden start eerst grondig de omgeving. Voer een risicoanalyse uit voor de specifieke omgeving waarin je werkt. Hier neem je alles wat je tegenkomt in op, van grote risico’s tot kleine valkuilen. Identificeer potentiële gevaren en beoordeel de ernst en waarschijnlijkheid van ongevallen. Waar nodig pas je maatregelen toe. Ook tijdens de uitvoering analyseer je het project: voer daarbij regelmatige inspecties uit van apparatuur, gereedschappen en de werkplek zelf.
Uiteraard zijn er veiligheidsvoorschriften van toepassing voor risicovolle omgevingen, evenals specifieke procedures en protocollen. Stel deze op of werk deze bij. Dat alleen is niet voldoende: breng ook de medewerkers ervan op de hoogte. Zorg onder andere dat men weet welke persoonlijke beschermingsmiddelen noodzakelijk zijn, zoals helmen, veiligheidsbrillen, gehoorbescherming, handschoenen en veiligheidsschoenen. Zie er ook op toe dat dit wordt gedragen. Ga aan de slag met veilige werkmethoden en technieken. En volg de juiste procedures bij het gebruik van machines, gereedschappen en apparatuur. Creëer een omgeving waarin veiligheid als prioriteit wordt beschouwd. Dit maakt immers dat iedereen het serieus neemt en proactief maatregelen neemt waar dit kan. De juiste trainingen kunnen hierbij helpen, waarin men leert wat telt en beter wordt betrokken bij het project.
Goede communicatie is noodzakelijk. Dit vindt deels voorafgaand aan het project plaats, als je iedereen inlicht over de gang van zaken. Maar blijf ook tijdens het project communiceren: dit is net zo belangrijk. Er is immers sprake van veranderingen tijdens het project, waar je iedereen van op de hoogte wilt houden. Stel dit niet uit, zeker als het om een urgente aanpassing gaat. Sta ook open voor feedback en vragen vanuit het team. De mensen op de werkvloer zien immers de potentiële gevaren, of juist de kansen voor verbetering van de veiligheid. Bied aan alle betrokkenen de juiste communicatiemogelijkheden aan voor tijdens de uitvoering, zoals walkietalkies. Ook kunnen signaleringssystemen van pas komen.
Je moet altijd voorbereid zijn op gevallen van nood. Ontwikkel en oefen noodprocedures voor verschillende scenario’s, met betrekking tot de risicovolle omgeving. Zorg ervoor dat alle teamleden weten wat ze moeten doen in geval van een noodsituatie, inclusief evacuatieprocedures en het gebruik van nooduitrusting. Dit oefen je dus met z’n allen.
Werken in risicovolle omgevingen vereist een nauwkeurige naleving van veiligheidsvoorschriften. Alleen op deze manier beperk je de gevaren. Neem je taak hierin serieus, om welk project het ook gaat.
vca certificaat, veiligheid, veiligheidsladder, werkkleding
Comments RSS Feed