”Met 10.000 verschillende beschikbare soorten zou zeewier weleens de oplossing kunnen zijn voor een kapot voedselsysteem”, zegt Willem Sodderland, oprichter en ’seaweirdo’ van Seamore. De Nederlandse startup introduceert nu samen met de bakkers van BBROOD zeewierbrood. Verkrijgbaar bij broodwinkels van BBROOD en supermarktketen Marqt.
Van landbouw naar zeebouw
Als we blijven eten en voedsel verbouwen zoals we vandaag doen zijn er in 2050 vier planeten nodig om iedereen voldoende gezond en veilig eten te kunnen bieden. De oorzaak: we verbouwen ons eten op het inmiddels schaarse landoppervlak en gebruiken vooral dierlijk eiwit. We halen slechts 2.5% van ons eten uit de oceaan, terwijl die vol zit met de ’superfood’ zeewier. Zeewier is ook nog eens geweldige bron van eiwit. Daarnaast is het een duurzaam gewas omdat er alleen zon en zeewater voor nodig zijn om snel te groeien en het absorbeert veel CO2. Het enige obstakel… Hoe krijg je het op Europese borden?
Van zeewierpasta tot brood
Seamore begon in 2015 met haar missie om van zeewier alledaags eten te maken. Met zeewieralternatieven voor pasta en bacon, die inmiddels in 8 landen verkocht worden, o.a. bij Albert Heijn en PLUS. Recent lanceerde het zeewierwraps waarvoor het een deeg wilde ontwikkelen waar veel zeewier in zit. Carel Callenbach, hoofd productontwikkeling bij Seamore, had wat deeg over en besloot een brood te bakken. Dat was een schot in de roos. Met een prototype onder de arm benaderde Seamore een bakker.
”Vanaf het begin van Seamore was het onze droom om ooit zeewierbrood te maken. Brood is immers het meest alledaagse eten wat er maar is. In BBROOD vonden we de ideale partner: maatschappelijk betrokken en geweldige bakkers die niet bang zijn om met een nieuw ingrediënt te werken”, aldus Willem.
Renee Pater, oprichter van BBROOD: ”Ik werd meteen enthousiast toen ik hoorde over de voordelen van zeewier. Wij proberen met BBROOD het verschil te maken, met meer dan smaak alleen. Ook op het gebied van duurzaamheid. Als je wereldwijd 15% van het bloem in brood zou vervangen voor zeewier kan je enorm veel schaars land onttrekken aan de voedselproductie en teruggeven aan de natuur. Willem en ik zaten ook meteen op een lijn: dit moest een toegankelijk brood voor elke dag worden. Waar je ook gewoon je plak kaas of hagelslag op doet. Zo kan iedereen genieten van de voordelen van zeewier”.
Uniek zeewierdeeg
Zeewier wordt soms als poeder toegevoegd om producten een gezonder imago te geven. Maar dit zeewierbrood is uniek. Carel Callenbach: ”We hebben een jaar samengewerkt met de bakkers van BBROOD om een lekker brood te ontwikkelen met genoeg zeewier om echte voordelen voor gezondheid en duurzaamheid te brengen. Zeewier heeft bijzondere stoffen die dezelfde werking hebben als gluten. Daardoor kan je een percentage bloem vervangen zonder in te leveren op de elasticiteit en blijft het deeg ontzettend lekker te verwerken”. En die gezondheid? Seamore’s zeewierbrood heeft 50% minder zout dan gewoon brood en ook minder koolhydraten en caloriën. Maar meer ijzer, calcium, jodium en vezels. Er is daarnaast veel onderzoek gaande naar andere voordelen van zeewier als eten.
Internationale prijs
Nog voor de marktintroductie won Seamore’s zeewierbrood een prijs voor meest innovatieve product bij de Sigep, een internationale bakkersbeurs. De prijs werd gegeven omdat Seamore er in geslaagd is om een heel toegankelijk, lekker brood te maken met een hoog percentage zeewier, zodat het ook echte voordelen biedt.
BBROOD & Marqt
Seamore’s zeewierbrood is beschikbaar vanaf 3 juli bij alle broodzaken van BBROOD en alle Marqt supermarkten. Het is een desembrood en wordt elke dag vers gemaakt.
albert heijn, bbrood, brood, marqt, renee pater, seamore, willem sodderland, zeewier
Comments RSS Feed