Vegan, vegetarisch, pescetariër: is het een hype of voor velen een blijvende lifestyle? De veganistische eettentjes poppen als paddenstoelen uit de grond en het gros van de Nederlanders noemt zichzelf tegenwoordig flexitariër. Maar wanneer ben je eigenlijk flexitariër? Is het instellen van een Meatless Monday voldoende om je onder deze ‘groep’ te scharen? En maakt het dan nog uit voor welk vlees je kiest?
Het milieu, dierenwelzijn, je gezondheid, je lijf: het zijn allemaal redenen om eens goed naar je eetpatroon te kijken. Een beetje bewust bezig zijn is immers wel het minste dat wel allemaal kunnen doen. Maar wat hoort dat precies bij? Dat is natuurlijk een overweging die iedereen voor zichzelf moet maken. Waar de een het ondenkbaar acht om vlees volledig uit het voedingspatroon te schrappen, stort de ander zich vol overgave op een 100% plantaardig dieet. Mensen worden wel steeds bewuster, al vinden de meesten het lastig om vlees volledig uit hun dagelijks leven te schrappen. Om die reden is jaren geleden de term flexitariër in het leven geroepen. Maar wat houdt die term nu eigenlijk precies in?
Je bent flexitariër als…
Officieel ben je flexitariër als je een dag in de week geen vlees eet. Meer dan 80% van de Nederlanders claimt wel eens flexitarisch te eten, maar is dat eigenlijk wel zo? Want geen vlees is geen vlees. Ook geen vleeswaren op brood, plakje kipfilet tussendoor of bitterbal bij de borrel. Want dat wordt voor het gemak vaak niet meegeteld. Een derde van het vlees dat we consumeren wordt helemaal niet gegeten bij de avond- of hoofdmaaltijd, maar op brood of tussendoor. Zou je dat allemaal meetellen, dan kom je bij lange na niet aan de eerder genoemde 80%. Als je een dag in de week geen enkel vlees eet, mag je jezelf flexitariër noemen. Ben je dan goed bezig? Dat hangt er natuurlijk van af…
Bewustwording
Allereerst bleek uit recent onderzoek van het WUR dat de vleesconsumptie in 2018 voor het eerst weer licht is gestegen. Vleesconsumptie die de laatste 10 jaar sowieso al veel lichter daalde (5% volgens het CBS) dan de sociale kanalen en berichtgevingen doen vermoeden. En of je het als flexitariër ‘goed doet’, hangt natuurlijk helemaal af van je eigen overweging. Eet je een dag per week geen vlees omdat je gevarieerd wilt eten of gezond bezig wilt zijn? Of ben je bewust bezig met het milieu of dierenwelzijn? Want dan is het natuurlijk ook van belang voor wélk vlees je kiest. Als je zes dagen in de week kiest voor plofkip en één dag in de week niet, kun je jezelf moeilijk een bewuste vleeseter noemen. Kies je voor vlees van dieren die een goed leven hebben gehad, wordt het alweer een ander verhaal. Kost wat meer, maar dat is op te vangen met een dag of zelfs twee dagen minder vlees eten. Er zijn voldoende vleesrassen op de markt, waarvan je in elk geval weet dat de dieren met respect zijn behandeld. Livar (Limburgs Kloostervarken) is daar een goed voorbeeld van. Dat is een varkensras met het 3*** Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Kies je voor biologisch vlees, dan is dat 3*** Beter Leven keurmerk automatisch aanwezig. Toegegeven, biologisch vlees is aardig prijziger dan vlees uit de industrie, maar dan zou je kunnen kiezen voor minder, maar beter vlees eten. Vaak kom je met een vleespakket ook al een heel eind. Die koop je biologisch, je eet automatisch vanuit het ‘no waste’-principe, je dwingt jezelf om gevarieerd te eten en de kosten lopen met een vleespakket vaak ook niet al te hoog op. De vleeseters zullen altijd de overhand houden, maar een béétje bewustwording is wellicht niet zo verkeerd. Maar het is en blijft een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken…
flexitarier, flexitarisch, livar varken, pescetariër, vegan, vegetarisch
Comments RSS Feed