Lifestyle

Slachtoffer van een bedrijfsongeval: wat te doen?

27 apr , 2022  

Het gebeurt helaas nog regelmatig in Nederland dat werknemers te maken krijgen met een bedrijfsongeval op het werk. Vaak loopt het met een sisser af en is het snel weer vergeten, maar regelmatig ontstaat er ook letsel door arbeidsongevallen. Wat moet je doen als je slachtoffer wordt van een arbeidsongeval?

Zorgen dat het gemeld wordt

Als slachtoffer van een bedrijfsongeval, moet je het ongeval altijd melden bij je werkgever. In veel gevallen heeft de werkgever zelf een meldingsplicht ten opzichte van de arbeidsinspectie. Het melden van een bedrijfsongeval door werkgever is verplicht wanneer jij blijvend letsel oploopt of in het ziekenhuis opgenomen moet worden (ook voor een dagopname) vanwege het letsel. Uiteraard geldt de meldingsplicht ook als jij onverhoopt komt te overlijden door een arbeidsongeval.

Je herstel voorop zetten

Als je een consciëntieuze werknemer bent, voel je je waarschijnlijk een verantwoordelijkheid naar je collega’s en je werkgever toe en vind je het moeilijk om niet aan het werk te zijn tijdens je herstel. Dat is begrijpelijk, maar het is in je eigen beste belang om de ruimte te nemen om zo goed mogelijk te herstellen. Zorg dat je zo snel mogelijk medische hulp krijgt en de adviezen die je ontvangt opvolgt. Zo verklein je hopelijk ook de impact die het letsel heeft op de rest van je leven. Zeker in het geval van een bedrijfsongeval, waarbij de werkgever vaak blaam treft, is het niet kies voor jouw werkgever om jou onder druk te zetten om weer aan het werk te gaan als je daar nog niet klaar voor bent.

Letselschadejurist inschakelen

Jouw letsel kan gevolgen hebben, van kosten rondom medische behandelingen tot (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Omdat in veel gevallen de werkgever verantwoordelijk te houden is voor het feit dat het bedrijfsongeval heeft kunnen plaatsvinden, kun je de letselschade proberen te verhalen op je werkgever. Deze heeft hier als het goed is een aansprakelijkheidsverzekering voor. Het verhalen van de letselschade op je werkgever is een ongemakkelijk en ingewikkeld proces. Daarom doe je er verstandig aan om een letselschadejurist in te schakelen om je hierin bij te staan. Zo weet je ook dat je krijgt waar je recht op hebt.

Het feit dat letselschade vaak te verhalen is op de werkgever, pleit je er niet van vrij om je werk met zorg en aandacht voor veiligheid uit te voeren. De werkgever moet er op zijn beurt voor zorgen dat jij daar zo goed mogelijk in gefaciliteerd wordt.

, , , , , ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.