Lifestyle

Hoe kunnen we omgaan met de droogte die we steeds vaker ervaren?

18 dec , 2020  

Bijna iedere zomer is het in het nieuws. Er is sprake van flinke droogte. Bosbranden komen steeds vaker voor, gewoon hier in Nederland, doordat de natuur in de heetste maanden van het jaar is uitgedroogd. Boeren mogen niet meer sproeien, het gevaar van minder of geen water meer uit de kraan ligt op de loer. Grote problemen, die je niet zomaar even op kunt lossen. Maar: als iedereen een klein steentje bijdraagt, zetten we wel een stap in de goede richting. En dat gaat gemakkelijker dan je denkt. Wist je dat je met deze simpele ingrepen al kunt helpen om droogteschade te helpen voorkomen?

Zorg voor meer groen in de tuin
Een volledig betegelde tuin is niet goed in staat om water op te vangen. Zonde, want het water dat als regen uit de lucht komt vallen loopt via de tegels op deze manier direct richting het riool. Niet alleen kan dit overbelast raken als er heel veel regen tegelijk valt, het voorkomt ook dat regenwater rustig de grond in kan zakken, waar het juist zo hard nodig is.

Door te kiezen voor meer groen in je tuin kun je meehelpen meer regenwater de grond in te laten lopen, en hiermee te voorkomen dat deze uitdroogt. Kies voor een grasveldje of bloemperken, zolang het maar niet betegeld is. Regenwater dat voortaan valt zal voor een groot deel door de grond worden opgenomen. Doen we dit met zijn allen op grote schaal, al gaat het maar om een paar tegels per tuin, zal er minder water in het riool verdwijnen, en meer in de grond. Precies waar we het willen hebben.

Vang het regenwater op en gebruik het
Regenwater opvangen in de tuin is een goed idee. Maar niet al het water komt hier vanzelf in terecht. Water dat bijvoorbeeld op het dak van je huis terechtkomt, en dat is aardig wat, stroomt toch vaak de straat op. Door te kiezen voor een regenton kun je dit voorkomen. Sluit de ton aan op je regenpijp, en het gevallen water gaat niet langer verloren. Het water in de regenton kun je namelijk in drogere periodes gebruiken om de tuin of de planten binnenshuis water mee te geven. Zo voorkom je ook nog eens dat je hier kostbaar drinkwater voor moet gebruiken.

Steun lokale initiatieven
In veel gemeentes bestaan initiatieven van bewoners om gebieden met veel tegels groener te maken. Geveltuintjes, bijvoorbeeld, waarbij kleine tuintjes op de stoep, direct tegen de huizen worden aangelegd. Al deze kleine beetjes samen helpen om het regenwater dat valt op te vangen. Iedere tegel minder is er eentje, en levert een plek op waar het regenwater beter de grond in kan lopen.

, , , ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.