De belevingstuin, wat is dat nou precies? Een belevingstuin is eigenlijk niets meer dan een tuin die speciaal ontworpen is om de zintuigen te prikkelen. Ze worden vaak aangelegd bij zorginstellingen, omdat uit onderzoek blijkt dat ze een positieve, stimulerende werking hebben op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan mensen met dementie, of een lichamelijke of verstandelijke handicap. Het idee is dat de verscheidenheid aan zintuiglijke prikkels de levenskwaliteit kan verbeteren, en vooral bij dementerende mensen een gevoel van veiligheid, herkenning en betrokkenheid opwekt.
Hoe ziet zo’n belevingstuin er uit
Bij het ontwerpen van een functionele en uitnodigende belevingstuin zijn er meerdere zaken die je in de gaten moet houden. De meeste mensen die aan dementie lijden zijn al op leeftijd, en dus waarschijnlijk niet meer zo mobiel. Brede paden en duidelijke, afbakenende lijnen zijn dus enorm hulpzaam. Ook de kleurcontrasten die je uitkiest zijn belangrijk en kunnen bijdragen aan een duidelijk ingedeelde tuin die niet te moeilijk te navigeren is. Kies je planten en bloemen dus op hun mooie kleuren, maar vergeet niet dat juiste geuren ook een kalmerend effect hebben. Met het oog op lichaamsbeweging is het een goed idee om lichte “obstakels” zoals een paar opstapjes of een kiezelpad aan te brengen. Hierbij is het dan wel slim om een tweede, makkelijkere route toe te voegen voor diegenen die daar niet meer aan toe zijn. Nostalgische elementen zoals een waterpomp zijn leuk en nodigen uit tot interactie.
Een verborgen terras
Een andere belangrijke functie van de tuin is het sociale element. Als iemand zo met een begeleider of familielied door de tuin wandelt, zetten de indrukken in die gedeelde beleving aan tot interactie. Zo loop je samen een route af, om vaak uit te komen bij een mooi verborgen terrasje met loungesets die dienst doen als rustpunt en afsluiter van de wandeling. Zo is er weer wat beleefd!
loungen, loungset, mylounge, terras, tuin
Comments RSS Feed