Niet alleen voor starters is de lage hypotheekrente van dit moment interessant. Ook wanneer je een lopende hypotheek hebt, kun je hiervan profiteren. Het oversluiten van je hypotheek is hiervoor de beste optie! Hoewel oversluiten geld kost, levert het je op termijn een aanzienlijk grotere besparing op. In het bijzonder wanneer de hypotheek lang geleden afgesloten is tegen een veel hogere hypotheekrente. In dit artikel zoomen we in op hetgeen jij moet weten, wanneer je het oversluiten van je hypotheek overweegt!
Redenen om een hypotheek over te sluiten
Het oversluiten van je hypotheek zorgt voor een verlaging van je maandlasten. Hetgeen je aan rente over de hypotheek betaalt neemt immers af bij een lagere hypotheekrente. In de afgelopen jaren is de hypotheekrente sterk gedaald. Het maakt dat oversluiten voor een steeds grotere groep woningbezitters interessant wordt. Dit is overigens niet de enige reden om het oversluiten van een hypotheek te overwegen. Denk ook aan het feit, dat je meer zekerheid hebt. Mogelijk heb je bij het afsluiten van de hypotheek gekozen voor een vaste rente van tien of twintig jaar. Wanneer deze periode verstreken is, wordt de rente variabel. Een nieuwe rentevaste periode geeft je zekerheid.
Kosten voor het oversluiten van een hypotheek
Een hypotheek oversluiten kan heel interessant zijn. Het is echter niet altijd rendabel om voor deze optie te kiezen. Denk aan een situatie waarbij je de hypotheek kort geleden afgesloten hebt. Je kunt in dit geval niet meeprofiteren van een nog lagere hypotheekrente. Het oversluiten van een hypotheek is in geen geval gratis. De exacte kosten hangen af van de hypotheekvoorwaarden en het moment waarop je de hypotheek oversluit. Welk deel van je lopende hypotheek is al afgelost?
Nieuwe taxatie en kosten voor een notaris
Kosten waarmee je onder meer te maken krijgt bij een hypotheek oversluiten zijn die van de taxateur en de notaris. Er zal immers een nieuwe hypotheekakte opgesteld moeten worden. Je oude hypotheek wordt in een keer afgelost met de financiering uit je nieuwe hypotheek. Ook wil de bank weten wat je woning momenteel waard is. Op basis daarvan wordt bekeken in welke risicoklasse je valt en welk rentepercentage jou geboden mag worden, Er zijn verschillende (online) partijen waar je een taxatie en hypotheekakte aan kunt vragen. De kosten hiervoor liggen in totaal vaak tussen de 1.000 en 1.500 euro. Een boete en bemiddelingskosten komen hier nog bij. Soms is het mogelijk om deze kosten mee te financieren bij het oversluiten.
hypotheek, notaris, oversluiten hypotheek, taxatie, wonen
Comments RSS Feed