Lifestyle

Bruinkool ook populair in Nederland

7 dec , 2022  

Bruinkool is bezig om Nederland te veroveren. De bruine briketten worden door onze buren in Duitsland al een tijd gebruikt en tegenwoordig zien ook steeds meer Nederlandse particulieren en bedrijven er de voordelen van in. En dat is best logisch.

Energiecrisis

Natuurlijk gaan mensen in tijden van een energiecrisis, waar we momenteel middenin zitten, op zoek naar alternatieven. Bruinkool briketten kunnen gebruikt worden voor huisverwarming en elektriciteitsopwekking en heeft een groot voordeel. Bruinkoolbriketten geven namelijk langdurig warmte af.

Lange brandduur, maar niet zo knus als hout

Bruinkool heeft zijn populariteit dus vooral te danken aan de lange brandduur. De briketten blijven lang gloeien en zorgen daardoor voor veel warmte. Ben je liefhebber van een gezellig, vlammend houtvuurtje? Dan kun je er overdag best een blok hout bijgooien, want bruinkoolbriketten vlammen niet.

Niet voor iedere kachel

Als jij nu denkt: dat wil ik ook, ik ga mijn huis of terras verwarmen met bruinkool! Ga dan eerst na of je kachel geschikt is voor bruinkoolbriketten. Niet alle kachels zijn gemaakt om kolen en briketten te branden. Gooi jouw bruinkoolbriketten dus niet zomaar in een houtkachel of allesbrander, maar gebruik een kachel die geschikt is voor kolen en briketten. Deze kachels hebben meestal een kolenbunker, die ervoor zorgt dat de briketten gedoseerd verbrand worden. De kolen worden door de bunker automatisch aangevoerd, dus je hoeft er niet meer naar om te kijken.

Wat is bruinkool?

Even een stukje theorie over het ontstaan van bruinkool: uit opgehoopte plantenresten ontstaat veen en uit veen kan bruinkool ontstaan. Wel onder de juiste omstandigheden natuurlijk en na een lange periode. Als veen wordt afgedekt door lagen zand en klei, kan het veen inkolen, als het wordt blootgesteld aan hoge druk en warmte. Het veen wordt dan omgezet in bruinkool. En wist je dat steenkool uit bruinkool ontstaat als de druk en temperatuur verder toenemen? Bruinkool is dus de voorloper van steenkool. De bekendste bruinkoollagen zijn wel tien tot twintig miljoen jaar oud! Omdat bruinkool zoveel koolstof bevat, is het geschikt als brandstof.

Overlast van bruinkool

Heeft bruinkool dan alleen maar voordelen? Nee, helaas zit er ook een luchtje aan. Vanwege de hoge gasprijzen van tegenwoordig, zit er voor sommige bedrijven niets anders op dan te stoken met bruinkoolbriketten. Voor de omwonenden van deze bedrijven is dat niet zo prettig, want zij hebben dagelijks last van de stinkende rook en klagen ook over hoofdpijn en duizeligheid. Het is de vraag hoe ongezond de rook is voor omwonenden, daar zijn de meningen nog over verdeeld. Omdat bruinkoolbriketten steeds meer gebruikt worden, nemen logischerwijs ook de klachten toe.

, , , ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.