Wie thuis koffie wil zetten, kan hier gemalen koffie en koffiebonen voor gebruiken. Omdat je met beide opties een kop koffie krijgt, denk je misschien dat het niet uitmaakt voor welke van de twee je kiest. Toch is dit wel het geval, want koffiebonen en gemalen koffie verschillen op meerdere fronten van elkaar. Benieuwd wat de grootste verschillen zijn? Wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet, zodat je de beste keuze kunt maken.
Versheid
Een eerste verschil tussen koffiebonen en gemalen koffie zit hem in de versheid. Zodra koffie gemalen wordt, verliest het smaak en aroma’s. De blootstelling aan lucht is hier de belangrijkste oorzaak van. Hierdoor kan koffie minder lekker smaken. Zet je koffie met bonen? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn. De oliën en aroma’s komen namelijk pas vrij op het moment dat je ze maalt. Dit gebeurt doorgaans pas vlak voordat je een kop koffie bereidt. Hierdoor ben je verzekerd van lekkere koffie met een rijke smaak.
Smaak
De meeste bonenmachines beschikken over een functie om de maalgraad in te stellen. Hierdoor kun je de bonen perfect malen voor zowel een espresso als lungo. Wisselen van maalgraad hoeft overigens niet vaak. Veel koffiemachines hebben namelijk een aparte functie voor espresso’s. De bonen worden dan automatisch fijner gemaald dan bij een lungo. Heb je gemalen koffie van Segafredo in huis? Dan kun je zelf geen invloed uitoefenen op de maalgraad. De koffie wordt in de fabriek immers al voor je gemalen. Je kunt wel invloed uitoefenen op de smaak van de koffie door te spelen met het aantal schepjes dat je toevoegt.
Gebruik
Bonen moeten nog gemalen worden, terwijl gemalen koffie direct klaar is voor gebruik. Je schept simpelweg het gewenste aantal schepjes in het filter, voegt water toe en zet het apparaat aan. Bonen moeten eerst nog gemalen worden voor je ze kunt zetten. Je kunt dit handmatig doen met een koffiemolen, maar met een bonenmachine bespaar jij jezelf tijd en moeite. Kies hoe jij je koffie wilt, druk op start en het apparaat maalt de juiste hoeveelheid bonen op de ingestelde maalgraad.
Bewaren
Voor zowel koffiebonen als gemalen koffie geldt dat je dit het beste kunt bewaren op een koele en donkere plaats. Je kunt ze alleen niet even lang bewaren. Gemalen koffie verliest namelijk al snel zijn smaak. Dit kan zelfs in een luchtdichte verpakking gebeuren. Drink je niet vaak koffie? Koop dan liever wat vaker een klein pakje dan af en toe een groot pak.
Prijs
Sommige mensen denken dat koffiebonen een stuk duurder zijn dan gemalen koffie. Een kilo gemalen koffie is inderdaad iets goedkoper dan een kilo Lavazza Qualita Rossa of soortgelijke koffiebonen, maar het verschil is vaak minimaal. Twijfel je nog tussen bonen en gemalen koffie? Laat je dan vooral niet te veel leiden door de prijs. Baseer je keuze liever op de punten die we hierboven noemden. De kans is dan immer een stuk groter dat je de beste koffie voor jouw situatie vindt.
gemalen koffie, koffie, koffie kopen, koffiebonen, lavazza, segafredo
Comments RSS Feed