Wetenschappers Fredrik Brustad Mellbye, Per Bendix Jeppesen, Kjeld Hermansen, and Søren Gregersen hebben dankzij testen op ratten twee bestanddelen van koffie ontdekt die diabetes type 2 kunnen voorkomen. Dat melden de onderzoekers in het vakblad Journal of Natural Products. Eerder onderzoek suggereerde al dat er een link was tussen het drinken van koffie en een kleiner risico op de ziekte, maar nu hebben de onderzoekers de bestanddelen die ons ertegen beschermen kunnen identificeren. Volgens de vorsers spelen de twee stoffen cafestol en cafeïnezuur de hoofdrol in het verhaal. De componenten, die zowel in koffie met cafeïne als in de cafeïnevrije variant worden teruggevonden, kunnen de symptomen van de ziekte bestrijden in de cellen.
Dat werkt als volgt: iemand met de ziekte wordt insulineresistent. Het lichaam van de persoon is dan niet meer in staat om glucose uit voedsel om te zetten in energie. Om dit tegen te gaan, begint de alvleesklier meer insuline aan te maken maar die hoeveelheid is niet genoeg. Daarnaast raakt de bloedsuikerspiegel van een patiënt ontregeld, wat op termijn blindheid en zenuwbeschadiging kan veroorzaken. De onderzoekers zeggen in hun verslag dat wie dagelijks 3 à 4 kopjes koffie drinkt, 25 procent minder kans heeft om de ziekte te krijgen dan wie het per dag op één kopje houdt. De reden? De cafestol die je opneemt kan de bloedsuikerspiegel in toom houden en zowel cafestol als cafeïnezuur geeft je insulinegehalte een boost.
De Deense wetenschappers concluderen dat koffie een zeer complex drankje is en er hoogstwaarschijnlijk nog andere componenten een rol spelen bij het voorkomen van diabetes type 2. Ze zijn er wel van overtuigd dat hun resultaten een hulp kunnen zijn om de ziekte te voorkomen en betere medicijnen te ontwikkelen om ze op een gepaste manier te bestrijden.
Bron: Nieuwsblad.be
Comments RSS Feed