Koffie, Ondernemen

Jaguars en miereneters tussen de koffiebonen

18 feb , 2016  

Op de koffieplantages van Daterra in Brazilië gaan natuurbescherming en koffieteelt hand in hand. Biologen ontdekten er zeldzame papegaaien en uilen, sporen van jaguars en reuzenmiereneters tussen de koffiestruiken, die een superieure Arabica-koffie opleveren. Isabela Pascoal van Daterra vertelt over die koffie.

Het was haar vader, filantroop én koffie-expert Luis Norberto Pascoal, die in 1974 een familielandbouwbedrijf opzette. Aanvankelijk om andere gewassen te produceren. Twaalf jaar later besloot hij zich met het bedrijf helemaal te wijden aan koffie. Meteen vanaf het begin deed Pascoal dat volgens een strikte milieuvriendelijke ethos.

Brazilië’s eerste duurzame koffieboerderij


En zo was Daterra de eerste duurzame koffieboerderij van Brazilië.  In 1999 ontving het bedrijf ISO 14001 certificering en in 2003 Rainforest Alliance certificering. Zo’n 3250 hectare van de in totaal ruim 6000 hectare landbouwgrond is beschermd land. Op de plantages zijn 150.000 inheemse bomen geplant en er zijn meer dan 15 miljoen koffiebomen. Op de plantages hebben biologen zeldzame papegaaien, uilen, jaguars en reuzenmiereneters aangetroffen.

Verder staat Daterra bekend om zijn uitstekende sociale en educatieve programma’s en staat innovatie centraal in de bedrijfsvoering. De familie Pascoal oogst veel waardering hun innovatieve onderzoek, duurzame landbouwmethoden en het gebruik van landbouwtechnologie.

4730006715_9ca7745784_oDe Cerrado

Daterra bestaat uit twee grote koffieplantages. Eentje ligt in Cerrado-regio, in de deelstaat Minas Gerais en de ander ligt in de region Mogiana, in de deelstaat São Paulo. De eerste is de meest bekende. De Cerrado is na de Amazone Brazilië’s grootste ecosysteem, Net als de Amazone is dit gebied ook een hotspot voor biodiversiteit, met dierensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Slechts 1,5 procent van de Cerrado is echter beschermd. Dat betekent dat overleving van de unieke biodiversiteit van het gebied afhankelijk is van private initiatieven zoals die van Daterra.

Gras, struiken en lage bomen


De koffieplantage in Minas Gerais is helemaal aangepast aan deze natuurlijke omgeving. Aangezien die van nature bestaat uit gras, struiken en lage bomen groeien de koffiestruiken hier dan ook niet, zoals bij de meeste andere Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboerderijen, onder schaduwbomen.

Het ecosysteem leent zich namelijk niet voor schaduwkoffie, daarom worden de koffiebonen hier verbouwd in de zon en geplant in strakke rijen. De grote hoogte, stabiele temperaturen en het redelijk betrouwbare regenseizoen vormen verder de perfecte voorwaarden voor de duurzame landbouw van Arabica-koffie van hoge kwaliteit.

Isabela Pascoal van Daterra.

Isabela Pascoal van Daterra.

Hoe lang bestaan de plantages al?


Isabela Pascoal:“De plantages zijn 22 jaar oud, even oud als onze onderneming, maar het gebied is ouder. We hebben in onze regio de oudste koffiebomen, waarvan sommige al uit 1972 stammen.”

Hoe vaak per jaar wordt er koffie geoogst? En wanneer is de volgende oogst?


“We hebben maar één oogst per jaar. En die is van het voorjaar tot ongeveer augustus.”

Hoe zou je Daterra koffie zelf omschrijven?


“Daterra koffie heeft een notige-chocolade achtige smaak. Het is erg goed om espresso mee te maken.”

 Wat maakt de koffiebonen van de Daterra-plantages zo speciaal?


“Onze commitment om kwaliteit en duurzaamheid te produceren heeft ons partners gemaakt met onderzoeksinstituten en leveranciers van goede equipment. Zodoende zijn we een doorlopend project. We stoppen nooit met zoeken naar verbeteringen en oplossingen om grote beperkingen tegen te gaan. We blijven bij onze missie om duurzame specialty koffie te maken.”

Wat voor effecten heeft klimaatverandering op jullie werk?

“Inconsistentie. Het wordt steeds moeilijker om te voorspellen wat voor bonen de koffiebomen leveren. Daarom moeten we onze technologie verbeteren ter compensatie van deze problemen. Als er in één jaar te veel regen is zullen we een bepaalde soort koffie krijgen. We hebben echter blends die juist weer een drogere smaak koffie nodig hebben. Technologie kan ons helpen om daar balans in te brengen.”

Heeft dit veel invloed op de smaak en kwaliteit van de koffieboon?

“Ja als het een jaar met weinig regen is, hebben we ongelofelijk natuurlijke smaken. Veel regen kan ervoor zorgen dat de bessen van de bomen afvallen, voordat ze rijp zijn.”

Verkopen jullie ook koffie in Brazilie zelf, of is het alleen voor de export?


“We verkopen het hier maar heel weinig. Alleen een specialty koffiebrander werkt ermee, hij neemt de van zijn koffie bij ons af.

Waarom hebben jullie gekozen om met Rainforest Alliance ccertificering te werken?
“We geloven dat de meest allesomvattende certificering is, op sociaal gebied, milieugebied en voor lokale gemeenschappen.”

4730652766_0110f9baf5_oDaterra in Nederland

Ook in Nederland kun je genieten van de koffie van deze duurzame plantage. Koffiebranderij Peeze maakt er onder meer smaakvolle specialty koffie van, zoals de Daterra bourbon. Deze is onder meer te drinken in een aantal horecavestigingen die goed scoren in de Misset Koffie Top 100: bij Julie in Bergen, Stroming in Heerhugowaard, Josephine in Arnhem, Smaakmaker in Noordwijk en bij Blonde Pater in Nijmegen.

Ook andere branders werken met Daterra-koffie zoals Caffè Duo, Brandmeester’s en Dutch Barista Coffee.

Lees meer over Daterra in deze pdf of op hun eigen website. Dit interview werd eerder gepubliceerd op de Frog Blog.

, , , ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.