Koffie, Lifestyle, Persberichten
De allereerste espressomachine heeft zijn missie volbracht aan boord van het International Space Station (ISS). Het was een lange reis, de ISSpresso machine werd in mei 2015 tijdens de Futura-missie voor het eerst ingezet, waarbij Samantha Cristoforetti haar eerste espresso in de ruimte dronk. Elf ruimte-expedities later, waarbij de ISSpresso machine de astronauten elke keer weer van een lekkere espresso heeft voorzien, eindigt het project ‘koffie in de ruimte’ met de 2017 VITA-missie, waarbij ESA astranout Paolo Nespoli voor de derde keer naar de ruimte vertrok.
De ISSpresso, een innovatieve op capsules gebaseerde espressomachine, ontworpen door Lavazza in samenwerking met Argotec en het Italiaanse ruimte agentschap (ASI), legde totaal 650 miljoen kilometer af, met een snelheid van 28,000 km per uur, zag 15,5000 zonsopgangen en maakte in totaal 11 ruimte-expedities mee.
ISSpresso zorgt ervoor dat de bemanning van een lekkere espresso in de ruimte konden genieten, net zoals ze dat thuis gewend zijn. Het ruimte-kopje ziet er wel wat anders uit dan op aarde: de cremalaag en de koffie worden niet gemengd. Bovendien is het traditionele espresso kopje vervangen door een speciaal zakje waar de astronauten uit kunnen drinken. ISSpresso kan koffiezetten onder extreme omstandigheden, waar de principes van vloeistof compleet anders zijn dan zoals op aarde. Het bereidingsproces blijft echter hetzelfde: de uiterst praktische eenvoud van espresso maar dan uit een rietje.
De innovatie waarde van het ISSpresso project is in meer dan 30 landen over de hele wereld besproken in de media en bereikte via social media meer dan 950 miljoen mensen. Het Victoria & Albert museum in London heeft ervoor gekozen om een model van de machine op te nemen in de expositie ‘The Future Starts Here’, welke van start gaat op Mei 2018. De ISSpresso is te zien met 100 andere ontwerpen die bijdragen aan hoe de wereld van morgen eruit komt te zien.
international space station, iss, isspresso, koffie, lavazza, ruimte
Comments RSS Feed