Gezondheid, Lifestyle, Sport & bewegen

We worden te dik!

26 nov , 2024  

In 2050 zal naar verwachting 64 procent van de Nederlandse bevolking kampen met overgewicht. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2022, toen dit percentage nog 50 procent bedroeg. Deze verontrustende cijfers komen uit het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het rapport schetst een somber beeld van de toekomstige volksgezondheid en laat zien dat overgewicht in alle leeftijdsgroepen toeneemt, met een bijzonder sterke stijging onder jongvolwassenen.

Jongeren steeds vaker te zwaar

De groei van overgewicht is opvallend groot onder de groep van 18- tot 44-jarigen. Deze trend is al langer zichtbaar: in 1990 had 17 procent van de 20- tot 29-jarigen overgewicht, terwijl dat percentage in 2020 al was gestegen naar 32 procent. Volgens het RIVM zet deze ontwikkeling zich ook in de komende decennia door. Dit betekent dat overgewicht niet alleen een probleem is voor ouderen, maar steeds vaker een kwestie wordt die jongere generaties raakt.

Dat overgewicht steeds vaker op jongere leeftijd ontstaat, is zorgwekkend. Het verhoogt de kans op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Bovendien kan het langdurige impact hebben op de kwaliteit van leven, zowel fysiek als mentaal.

Overgewicht: een symptoom van brede gezondheidsproblemen

Het rapport van het RIVM, dat eens in de vier jaar verschijnt, belicht naast overgewicht ook andere ontwikkelingen in de volksgezondheid. Eerder werd al bekendgemaakt dat het aantal chronisch zieken tegen 2050 naar bijna 12 miljoen zal stijgen. Ziekten als dementie en artrose zullen dan twee keer zo vaak voorkomen als nu. Deze cijfers onderstrepen de noodzaak van een stevige aanpak om de volksgezondheid te verbeteren.

Beperkte impact van het Nationaal Preventieakkoord

De Nederlandse overheid presenteerde zes jaar geleden het Nationaal Preventieakkoord, een ambitieus plan om onder meer overgewicht terug te dringen. Hoewel het akkoord als doel had om een gezondere leefstijl te bevorderen, blijken de resultaten tegen te vallen. Experts constateren dat de impact van het akkoord beperkt is en dat het gewenste effect uitblijft.

Volgens deskundigen ligt dit deels aan de trage besluitvorming in Den Haag. Een goed voorbeeld is de discussie over de verlaging van btw-tarieven op groente en fruit, een maatregel die al jarenlang op de politieke agenda staat maar nog steeds niet is doorgevoerd. Terwijl snelle actie op dit gebied cruciaal zou zijn, blijft effectieve wetgeving uit.

Tijd voor snellere en effectievere acties

De cijfers uit het RIVM-rapport zijn een wake-upcall voor beleidsmakers. De toenemende prevalentie van overgewicht en andere gezondheidsproblemen toont aan dat er meer nodig is dan langetermijnplannen en halve maatregelen. Om de groei van overgewicht en de daaruit voortvloeiende gezondheidsproblemen te stoppen, zijn directe en doeltreffende interventies noodzakelijk.

Dit kan variëren van het stimuleren van gezonde voeding, zoals het goedkoper maken van groenten en fruit, tot investeringen in preventieve gezondheidszorg, meer bewegen en voorlichting. Alleen door nu actie te ondernemen, kan Nederland een gezondere toekomst tegemoet gaan. Wachten tot 2050 is geen optie.

, , , , , , , , , , , , ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.