Haaruitval is een vervelend verschijnsel wat om diverse redenen kan voorkomen bij iemand. Het is dan ook niet altijd direct duidelijk wat de reden is van plotselinge haaruitval. Het kan erg schrikken zijn, zeker omdat je bang kan zijn dat je al je haar gaat verliezen. Wees echter niet bang, er zijn verschillende ‘onschuldige’ oorzaken van haaruitval.
Een paar feiten vooraf
Een mens verliest gedurende de dag zo’n 50 tot 100 haren per dag. Dit is normaal en gebeurt bij iedereen. Maak je dus niet direct druk als je merkt dat er wel heel veel haren vrijkomen bij het borstelen – dit is hoogstwaarschijnlijk gewoon onschuldig en normaal. Dagelijks groeien er ook weer nieuwe haren bij, dus het verliezen van deze haren valt nauwelijks op. Daarnaast verliest men vanaf een bepaalde leeftijd haar. Dit komt door een bepaald hormoon. Ongeveer de helft van de mannen krijgt hier in de leeftijd van 25-45 jaar last van, en een lager percentage vrouwen krijgt hiermee te maken rond de leeftijd van de overgang.
Externe factoren
Het verliezen van haar kan van zowel een inwendig probleem komen als van een extern probleem. Bij externe problemen moet je denken aan slechte verzorging van het haar, bijvoorbeeld door het vaak (ruw) te borstelen wanneer het haar nat is. Dit is slecht voor het haar, aangezien nat haar erg kwetsbaar is. Door het haar nat te borstelen, breekt het sneller af. Laat haar daarom altijd goed opdrogen voordat het geborsteld wordt.
Ook kan het zijn dat je zelf, door bijvoorbeeld stress, veel aan het haar zit. Misschien ga je er ruw doorheen en trek je er zo onbewust haren uit. Ga in dit geval altijd met je probleem naar een huisarts of psycholoog en kijk wat hieraan gedaan kan worden. Verder kun je denken aan bijvoorbeeld littekens of brandwonden op het hoofd die ertoe leiden dat er op die plekken op de hoofdhuid geen haren groeien.
Inwendige problemen
Natuurlijk kan haaruitval ook het gevolg zijn van een inwendig probleem. Denk aan een infectie of ziekte. Haaruitval kan een teken zijn van problemen met de schildklier, een (te) laag gewicht of ijzertekort. Ook kan door stress en medicijngebruik haaruitval ontstaan. Maak je je echt zorgen over jouw haaruitval? Ga dan altijd naar een huisarts, die kan jou verder helpen.
Verlies je veel haar en heb je bijvoorbeeld kale plekken? Een haartransplantatie kan altijd een optie zijn. Vooral bij mannen is een haartransplantatie bij een haar kliniek helemaal geen gek idee, om bijvoorbeeld de haarlijn naar voren te halen of om de inhammen weer in te vullen. De haartransplantatie kosten variëren per persoon, dus ga op onderzoek uit en kijk of het iets voor jou is.
Comments RSS Feed