Bij het pilotproject van Audi zijn huishoudens in de omgeving van Ingolstadt en Zürich betrokken. De hardware bestaat uit zonnepanelen van verschillende groottes en vaste batterijen voor de opslag van groene stroom. De software van de Zürichse start-up Amapard verdeelt de zonne-energie op een slimme manier op basis van de huidige of geplande vraag van de auto, het huishouden en het verwarmingssysteem. Wat de proef uniek maakt, is dat er interactie met het elektriciteitsnet plaatsvindt. Via een geïntegreerde communicatie-interface zijn alle systemen met elkaar verbonden en vormen zo een virtuele krachtcentrale in een slim energienetwerk.
De onderling verbonden thuisbatterijen verzorgen ‘balancing power’. Dat betekent dat ze fluctuaties tussen energieopwekking en -consumptie compenseren en dat ze de netwerkfrequentie stabiliseren door tijdelijk kleine hoeveelheden elektriciteit op te slaan in de vaste batterijen.
Hagen Seiffert, hoofd Duurzame Product Concepten bij Audi: “Wij kijken naar elektrische mobiliteit tegen de achtergrond van een energievoorziening die in toenemende mate is gebaseerd op duurzame bronnen. We spelen een voortrekkersrol op de balancing-power-markt. In het kader van het pilotproject is het mogelijk dat individuele leveranciers energie aan het netwerk toevoegen. Voor het eerst kunnen dat ook huishoudens zijn. Dit zorgt voor een betere balans in het elektriciteitsnet.”
Bij het streven naar emissievrije mobiliteit zoekt Audi ook naar diensten die verder gaan dan de auto zelf. Een belangrijk aspect daarbij is de onderlinge verbondenheid van alle zaken waarin de auto een rol kan spelen. Daarom ligt de focus op diensten waarbij de interactie tussen auto en omgeving centraal staat.
De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.
Bron: Autozine.nl
audi, Audi Smart Energy Network, smart energy
Comments RSS Feed