Thee

Gemertse thee… de Bossche Bol van Gemert

8 okt , 2015  

Gemertse ondernemers slaan de handen ineen, om een specifiek Gemerts product op de kaart te zetten. De Gemertse thee moet de Bossche Bol van Gemert worden en is daar al hard naar op weg. Vorige week was de thee helemaal uitverkocht, maar inmiddels is er weer een nieuwe voorraad.

Nieuw is de Gemertse thee niet. Al meer dan twee jaar is hij te koop bij Koffie & Anders in Gemert. Het is ontstaan als samenwerking tussen de Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze (VELT) Gemert en Koffie & Anders. “Omdat wij vele soorten thee verkopen, kwamen er regelmatig mensen naar onze winkel toe die vroegen of we ook een typisch Gemertse thee hadden”, vertelt Wilco Gerrits. “Die hadden we nog niet. Bij VELT werden wel al perse kruiden en theesoorten verkocht. Daarom ben ik eens met met Ido Cranen, de voorzitter van VELT, gaan praten. Hij vond het een goed idee, als wij Gemertse thee zouden gaan verkopen. Samen hebben we het definitieve recept van de thee bepaald.”

Gemerts Kruidentuin
Gemerts Kruidentuin, zoals de thee genoemd wordt, bevat onder meer perse soorten munt, zoethout, dropplant en bergamotbloem. Wilco vertelt: “Het mooie bij VELT is dat zij allemaal planten hebben, die goed gedijen in dit gebied. Voor planten die hier niet groeien, zoals de Marokkaanse munt, hebben ze alternatieven die toch voor de juiste smaak kunnen zorgen. Zo gebruiken we in Gemerts Kruidentuin de bergamotbloem, voor de smaak van bergamot.” Hij vervolgt: “We wilden een toegankelijke thee maken met herkenbare smaken, zodat veel mensen het lekker zouden vinden.”

‘Echt Gimmerts’
Café Gij&Ik was de eerste horeca-gelegenheid die de thee ging verkopen. “Ze startten enige tijd geleden met het schenken van losse thee en wilden ook iets lokaals toevoegen aan hun assortiment.” Het idee om de thee uit te zetten over alle Gemertse horeca kwam enkele weken geleden van Willem Geerts, eigenaar van Heeren van Ghemert. “Ik vond het jammer dat er niet een specifiek Gemerts product was, waar iedereen meteen aan denkt, als hij aan Gemert denkt. Zoals de Bossche Bol dat is voor Den Bosch en de Luikse Wafel voor Luik. Het was voorheen niet mogelijk om in de horeca iets te nuttigen dat echt bij Gemert hoort. Toen ik hoorde van de Gemertse Thee vond ik dat een ideaal product. Zeker omdat er in Gemert-Bakel toch al veel met kruiden wordt gedaan, zoals de kruidentuintjes en de kruidenbakken. De thee was er dus, maar hij was nog niet zo bekend.” Daarin zag Willem een uitdaging.

Uitrollen
De thee wordt nu al bij zo’n tien verschillende horeca in Gemert-Bakel geschonken en er wordt aan gewerkt om dit nog verder uit te rollen. “Ook Frans Francissen van de VVV klopte bij me aan om samenwerking te bespreken”, vertelt Wilco. “We zijn het nog aan het ontwikkelen, maar de bedoeling is dat we blikjes met theezakjes gaan verkopen met daaraan het label van Heerlijck Vrij, zodat het ook past bij het gebiedsmarketingplan om Gemert-Bakel onder één beeldmerk op de kaart te zetten. Ook willen we bijpassende glazen gaan maken.” Willem vervolgt: De reacties zijn echt goed. Veel mensen die de thee op het terras gedronken hebben, gaan rechtstreeks door naar de winkel om een zakje te halen. Het feit dat mensen de thee thuis ook willen drinken, is natuurlijk een groot compliment.” De Gemertse thee is zelfs zo’n succes dat hij vorige week helemaal uitverkocht was. “Het is natuurlijk niet een product dat je vandaag kunt bestellen en dat morgen geleverd wordt”, licht Wilco toe. “De planten moeten gedroogd worden en dat kost tijd. Maar nu hebben we weer een flinke voorraad waar we voorlopig mee vooruit kunnen en er wordt voor gezorgd dat het zo door kan blijven lopen.”

Begrip
De heren hopen dat de Gemertse thee echt een begrip wordt in Gemert-Bakel. Willem: “Met zo’n product laten we zien dat we één gemeenschap zijn en het brengt horeca en retail dichter bij elkaar.” Wilco sluit af: “Het is een leuke aanvulling op het Gemertse assortiment, een product dat we gezamenlijk kunnen uitdragen.”

Bron: Weekbladvoorgemertbakel.nl

, ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.