Veel mensen vragen zich af of het moeilijk is om je dak met EPDM te bedekken. Lees verder omdat we in deze blog uitleggen hoe dat in zijn werk gaat.
Om een hoogwaardige afwerking te garanderen, moet je het EPDM-membraan voorbereiden door het te leggen en te ontspannen. Vaak wordt het rubber stevig verpakt geleverd. Je moet het uitvouwen en ervoor zorgen dat het niet vuil wordt. Laat het 20 minuten tot een half uur op jouw dak laten liggen. Dit geeft het de tijd om uit te zetten en vervolgens terug te krimpen naar een neutrale staat. Dit zorgt voor een glad oppervlak dat in de toekomst niet het risico loopt dat er water blijft staan.
Als je er zeker van bent dat het membraan in de neutrale staat verkeert, kun je het op maat knippen en inkorten. Hierdoor zijn de vellen een stuk gemakkelijker om mee te werken. Maar je moet wel goed nadenken voordat je daadwerkelijk begint met snijden. Kijk voor instructievideo’s op www.epdmxl.nl.
Onthoud: als je eenmaal een incisie hebt gemaakt, kun je deze niet meer ongedaan maken.
Bepaal welk patroon je wilt knippen en gebruik om te beginnen een scherpe schaar. Als je de basisstukken hebt, maak je de taak af door met een scherp Stanleymes langs de randen te gaan. Dit voor een nauwkeurige afwerking van de klus. De volgende stap is het daadwerkelijk vastlijmen van het rubber, wat een proces in twee fasen is.
Eerst moet je een lijm op waterbasis in een gelijkmatige laag op jouw dakbedekking aanbrengen. Vouw de helft van je membraan terug en breng vervolgens je lijmlaag aan. Zorg er bij het aanbrengen van de lijm op voor dat je deze ongeveer 150 mm van de dakranden houdt. Hier wordt later de contactlijm aangebracht.
Wanneer alle lijm is aangebracht, rol je het membraan vanuit het midden naar buiten terug in de oorspronkelijke positie. Terwijl je het stevig op de lijm borstelt met een zachte borstel. Herhaal vervolgens het proces voor de andere kant van het vel.
De tweede fase van de lijmprocedure omvat een veel sterkere lijm. Hier concentreer je je op details en randen. De lijm houdt hoeken, randen en lastige details stevig op hun plaats, zodat het rubber bij slecht weer niet beweegt of optilt.
Breng de contactlijm op beide oppervlakken aan en wacht tot deze droog aanvoelt voordat je het membraan en het legvlak aan elkaar lijmt. Plak vervolgens het gelijmde membraan op zijn plaats. Het daktrimmen is klaar.
Het kiezen van het juiste trimwerk is belangrijk. Je moet er zeker van zijn dat de gekozen randafwerking het water op het dak kan houden. Zodat het water van het dak kan druppelen en in een goot kan vallen.
bouwen, daktrimmen, epdm, platdak, verbouwen, verbouwing
Comments RSS Feed