Een brace is een hulpmiddel dat je gebruikt om je gewrichten te ondersteunen. Met een enkelbrace ondersteun je de stabiliteit van je enkel(s). Vaak doe je dit wanneer er sprake is van een bepaalde aandoening als reuma of een blessure als een verstuikte enkel. Behalve voor stabiliteit zorgt de brace ook voor een afname van de pijnklachten en maakt deze een grotere bewegingsvrijheid mogelijk. Met het dragen ervan bevorder je herstel en kun je in sommige gevallen zelfs blessures voorkomen.
Een enkelbrace draag je, zoals hierboven al genoemd bijvoorbeeld omdat je wegens een aandoening als reuma behoefte hebt aan een hulpmiddel dat je extra stabiliteit biedt. De brace zorgt dan voor de nodige compressie, zonder je bewegingsvrijheid negatief te beïnvloeden. Ook na een blessure is een enkelbrace je van dienst. De belasting op je verstuikte of verrekte enkel wordt door het dragen ervan een stuk minder groot en bovendien maak je niet gauw bewegingen die het herstelproces vertragen. Natuurlijk kan een enkelbrace ook een aanbevolen hulpmiddel zijn na een operatieve ingreep.
Voorkomen is beter dan genezen. Het klinkt als een cliché, maar wanneer je activiteiten met een hoog risico op enkelblessures uitvoert, kan een enkelbrace de kans op een blessure aanzienlijk verkleinen. Vooral wanneer je hardloopt, zaalsporten beoefent of aan een andere sport doet waarbij je veel moet springen, is wat extra preventieve bescherming geen overbodige luxe. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een enkelbrace te dragen wanneer je een voorgeschiedenis van blessures hebt. Zo ondersteun je niet alleen je enkelgewricht, maar bevorder je ook je prestaties; je hoeft je immers minder te laten weerhouden door zorgen over eventuele kwetsuren.
De ene enkelbrace is natuurlijk de andere niet. Het uiteindelijke hulpmiddel van je keuze bepaal je op basis van de mate van ondersteuning die deze biedt. Bij ProBrace, specialist op het gebied van braces en bandages, zijn alle enkelbraces van een nummering. Degene die in klasse 1 vallen, bieden de lichtste vorm van ondersteuning en geven vooral compressie. Enkelbraces die tot klasse 2 behoren, geven gemiddelde ondersteuning. Je gebruikt ze bijvoorbeeld bij chronische pijnklachten, verstuikingen, ontstekingen en milde instabiliteit. Klasse 3 enkelbraces bieden de hoogste mate van steun en daardoor ook de minste bewegingsvrijheid.
Wil je een enkelbrace voor lichte ondersteuning gebruiken, dan heb je meestal geen doktersadvies nodig voordat je tot de aanschaf ervan overgaat. Heb je echter een ernstige blessure of is er sprake van een bepaalde medische aandoening? Dan is het van belang dat je altijd een medisch professional raadpleegt voordat je een enkelbrace koopt. Wanneer je met de beste intenties een hulpmiddel aanschaft dat niet de juiste is, loop je namelijk zelfs het risico om je probleem te vergroten. Aan een goede beslissing gaat dan ook goed overleg vooraf.
enkel, enkelbrace, hardlopen, preventie, trainen
Comments RSS Feed