Je hond is je grootste vriend. Hij is trouw, altijd blij om je te zien en oordeelt niet. Daarom verwen je hem of haar graag en koop je de leukste speeltjes voor je hond. Maar een hond kan voor schade zorgen aan zaken en personen. Als hondenbezitter ben je ook aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een hond. Een letselschade advocaat in Amsterdam legt het hieronder uit.
De aansprakelijkheid voor honden is opgenomen in artikel 6:179 BW welk artikel als volgt luidt:
“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”
Met andere woorden, stoot jouw hond een dure vaas om of springt hij tegen iemand aan? Dan ben je aansprakelijk voor de schade die de hond hierdoor lijdt. Loopt iemand letsel op, dan kun je zomaar te maken krijgen met een letselschade advocaat, bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Rotterdam als daar het ongeluk is gebeurd.
In Nederland kennen wij een verplichte verzekering voor motorvoertuigen. Zo zijn alle auto’s en scooters in Nederland verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het gaat om een wettelijke verplicht die is opgenomen in de WAM, de Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen.
Het grote voordeel van een wettelijke verzekeringsplicht is dat je als letselschade slachtoffer altijd weet dat je jouw schade vergoed kunt krijgen. Ook is het bij een verplichte verzekering mogelijk om jouw letselschade claim rechtstreeks bij de letselschade verzekering in te dienen.
In ons land is er alleen voor motorvoertuigen een wettelijke verzekeringsplicht. Er is dus geen verzekeringsplicht voor aansprakelijkheid door een gedraging van een hond. Wat betekent dit in de praktijk?
Stel jouw hond is erg enthousiast als hij mensen ziet. Hij begroet visite altijd erg graag, maar soms iets te enthousiast. Jouw hond springt op iemand die hiervan schrikt en achterover valt, met zijn hoofd op de grond. Het gevolg is dat deze persoon hersenletsel heeft opgelopen. Hierdoor kan hij niet meer werken en zijn er veel medische kosten.
Je bent als hondenbezitter aansprakelijk voor deze schade. Deze kan oplopen tot meer dan honderd duizend Euro. Je kunt dus zwaar in de financiële problemen komen als jouw hond schade toebrengt aan iemand.
Vaak denken mensen, het zal zo’n vaart niet lopen. In de praktijk gebeuren er echter veel ongelukken door honden. Wist je bijvoorbeeld dat er ieder jaar zo’n 150.000 mensen alleen al door een hond gebeten worden? Een deel daarvan beland in het ziekenhuis en houdt blijvend letsels aan de hondenbeet over. Dit met letselschade tot gevolg. En dan hebben we het alleen nog maar over hondenbeten. Het werkelijk aantal ongelukken waarbij een hond betrokken is ligt nog veel hoger.
Schade veroorzaakt door jouw hond valt onder de WA- verzekering. Deze sluit je al af voor een paar Euro’s per maand en kan dus veel ellende schelen. Neem daarom altijd een WA- verzekering. Check wel altijd goed of ook schade veroorzaakt door een hond onder de dekking van de verzekering valt!
hond, huisdieren, schade, verzekeren
Comments RSS Feed