Lifestyle

Drie tips voor het creëren van een prettige woonomgeving

29 jun , 2021  

Iedereen wil graag aangenaam wonen in zijn eigen buurt. Het woongenot hangt niet alleen af van het comfort van de eigen woning, maar ook van de kwaliteit van de directe omgeving. Vaak staan mensen er niet voldoende bij stil welke rol ze daarin zelf kunnen spelen. Natuurlijk heb je niet alles zelf in de hand. Het regelen van bepaalde voorzieningen is een taak van de gemeente en in bepaalde situaties soms ook een kwestie van marktwerking, maar er zijn ook zaken waar je zelf, samen met je buren, een actieve bijdrage aan kunt leveren. Het goed onderhouden van huis en tuin bijvoorbeeld. Dat draagt bij aan het algehele aanzien van de buurt. Maar ook iets simpels als de dagelijkse omgangsvormen met de buren speelt zeker een rol.

Veiligheid in de buurt

Een belangrijke factor voor het creëren van een prettige woonomgeving is de veiligheid in de buurt. Daarbij kun je denken aan zaken als verkeersveiligheid, maar ook de mate waarin een buurt aantrekkelijk is voor criminelen. Hoe vaker er inbraken in een bepaalde wijk worden gepleegd, hoe sterker het gevoel van onveiligheid stijgt en dat woont natuurlijk niet prettig. Kijk dus eens kritisch naar het deurbeslag en koop een cilinderslot met een hoge beschermingsgraad tegen inbraak als je dat nog niet hebt. Inbrekers bepalen hun kansen op succes vaak al op basis van het aanwezige hang- en sluitwerk, dus bezuinig hier vooral niet op. Als een inbreker veel tijd nodig heeft om binnen te komen, is de kans om betrapt te worden ook veel groter. Op die manier vergroot je de veiligheid in de hele wijk en daar plukken alle bewoners de vruchten van.

Wees matig met geluid

Heb je directe buren? Probeer jezelf dan eens in hen te verplaatsen. Op welke manier ervaren zij jouw aanwezigheid in de wijk? Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet! Met andere woorden, zorg ervoor dat niemand last van je heeft. Zolang je deze regel altijd in acht houdt, kun je er in elk geval van uitgaan dat jou niets te verwijten valt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geluidsoverlast. In slecht geïsoleerde woningen kun je beter na 22:00 uur het volume van de radio of televisie wat temperen. Ook is het niet aan te bevelen om na dat tijdstip nog luidruchtige klussen te gaan uitvoeren, zoals boren of timmeren. En laat geen rommel op straat of in gemeenschappelijke ruimten slingeren, want dat kan voor veel ergernissen zorgen.

Praat met elkaar

Dit is misschien nog wel de belangrijkste tip. Communiceer met je buren, want voor een prettige leefomgeving zorg je samen. Bevalt iets je niet? Praat er dan over en probeer op een vriendelijke manier je klacht onder woorden te brengen. Het is de toon die de muziek maakt, dus blijft altijd vriendelijk en probeer met elkaar mee te denken, in plaats van elkaar aan te vallen. Houd er ook rekening mee dat niet iedereen dezelfde wensen of behoeften heeft.

, , , ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.