Koken, Lifestyle

Recept: Krokante Perzische saffraanrijst met granaatappelpitjes en munt

9 jun , 2021  

De dagen van warm weer zijn aangebroken, dus we kunnen weer lekker buiten dineren! Zet jij deze krokante saffraanrijst op de buitentafel vanavond? Dit verrassende recept combineert rijst, aardappel, flespompoen en verschillende kruiden tot een heerlijk gerecht. Top af met munt en friszoete granaatappelpitjes. Eet smakelijk!

Ingrediënten

Voor 4 personen

500 g Tilda Lime & Coriander Steamed Basmati rijst
2 aardappels, in hele dunne plakjes
¼ flespompoen, in hele dunne halve maantjes
125 g Griekse yoghurt (+ eventueel extra om te serveren)
3 el ongezouten boter, om in te bakken
2 el zonnebloemolie, om in te bakken
½ el rijstbloem
10 kardemonpeulen, gebutst
2 tl komijnpoeder
½ tl saffraandraadjes, gemalen
1 tl zout
peper en zout, naar smaak

Ter garnering
100 g granaatappelpitjes
15 g verse munt, grof gehakt

Benodigdheden
skillet (gietijzeren koekenpan) ø24-30cm met een bijpassende deksel
damkoni of theedoek

Bereidingswijze

  1. Was de aardappel en pompoen. Snijd vervolgens de aardappel in dunne plakjes en de pompoen in dunne halve maantjes. Snijd de plakjes mooi dun zodat ze goed gaar worden tijdens het stomen.
  2. Meng de yoghurt met de saffraan en 1 tl zout. Voeg ook de rijstbloem toe om ervoor te zorgen dat het laagje extra krokant wordt. Meng dit met de inhoud van 1 verpakking Tilda Steamed Basmati rijst en roer dit goed door totdat een dik, geelkleurig mengsel ontstaat.
  3. Doe de inhoud van de andere verpakking rijst in een aparte kom met de gekneusde kardemompeulen, komijnpoeder en zout naar smaak. Roer dit goed door.
  4. Verhit nu de boter en olie samen in een skillet op middelhoog vuur. Zorg ook dat je de randen van de pan goed invet zodat de rijst niet kan blijven plakken! Doe hier het rijst-yoghurt-saffraan mengsel in en druk dit goed aan. Maak met de achterkant van een houten lepel 4-5 kleine gaatjes in deze laag zodat de hitte kan ontsnappen. Er zou genoeg vet in de pan moeten zitten zodat je bubbelvorming aan de zijkanten van de pan ziet. Verlaag na 5 minuten het vuur.
  5. Leg daarna een laagje van de dunne aardappelplakjes en pompoenplakjes wisselend en dakpansgewijs op de rijst en besprenkel met een beetje peper. Schep hier nu de kardemom-komijn rijst op. Leg dit in een berg erop, zodat het de randen van de pan niet raakt.
  6. Bedek de pan met een deksel waar een damkoni omheen zit. Heb je geen damkoni? Gebruik dan een schone theedoek en bind deze om de deksel heen met een elastiekje. Laat dit 35-40 minuten lang stomen op laag vuur.
  7. Check of de pompoen en aardappel gaar zijn, door er met een vork in te prikken. Dit kan je aan de rand van de skillet doen, omdat je daar geen rijst op de groenten hebt geschept.
  8. Gebruik vervolgens een spatel om de zijkanten van de rijst los van de pan te krijgen, dit zou vrij gemakkelijk moeten gaan als je genoeg olie en boter hebt gebruikt. Keer voorzichtig de krokante rijst om op een serveerbord. Garneer met verse munt en de granaatappelpitjes en serveer eventueel met wat Griekse yoghurt.

Fotocredits: Tilda

Op zoek naar meer vegetarische of zelfs plantaardige recepten? Check dan Plantaardig.org!

, , , , ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.