Gezondheid, Sport & bewegen

Zo kun je sportblessures voorkomen

22 feb , 2021  

Dat sporten belangrijk is voor onze gezondheid, is inmiddels wel algemeen bekend. Maar dat betekent niet dat sporten zonder risico’s is. Omdat je veel van je lichaam vraagt, is het ook mogelijk om sportblessures op te lopen. Hoe kun je sportblessures voorkomen? We geven een aantal tips.

Compressiekousen dragen

Bij sporten als handbal, voetbal, hardlopen, atletiek en volleybal kunnen klachten aan de onderbenen optreden. Vooral kuitklachten zijn veelvoorkomend. Dat kan voor hinder tijdens het sporten zorgen, maar ook voor blessures waar je ook in het dagelijks leven hinder van ondervindt. Het dragen van compressiekousen kan helpen om dit soort blessures te voorkomen of verminderen. Compressiekousen bieden een toenemende drukverloop vanaf de knie tot aan de enkel. Zo wordt de pompwerking van de kuitspier ondersteunt. Dit bevordert de bloedcirculatie in je spieren en het afvoeren van afvalstoffen, zodat de spieren sneller herstellen. Omdat compressiekousen de kuit op z’n plaats houden, maakt deze tijdens het sporten minder onnodige zijwaartse bewegingen. Zo wordt er ook minder getrokken aan je achillespees en scheenbeenvlies. Heb je in het dagelijks leven last van vermoeide benen die een drempel vormen om te gaan sporten? Draag dan steunkousen. Die bevorderen de bloedcirculatie, waardoor je benen minder moe worden.

Warming-up en cooling-down

Dat een warming-up belangrijk is, is iets wat de meeste sporters al vaak hebben gehoord. Maar niet iedereen doet het trouw. Het gevolg is dat je spieren in één keer een enorme inspanning moeten leveren, waardoor ze beschadigd kunnen raken en je met blessures te maken krijgt. Een warming-up behelst vooral het langzaam opbouwen van de intensiteit van de belasting. Het welbekende rekken en strekken voldoet echter in tegenstelling tot wat velen denken niet als warming-up. Dit moet je pas doen als je spieren al warm en door beweging opgerekt zijn. Dan is rekken en strekken wel nuttig om blessures te voorkomen. Ook een cooling-down wordt vaak overgeslagen. Rustig uitlopen na je sportieve inspanning stimuleert het afvoeren van de melkzuren die zich in de spieren hebben opgehoopt en daarmee het herstel van je spieren.

Professioneel advies over je techniek

De manier waarop je je lichaam gebruikt tijdens het sporten, kan een veroorzaker zijn van sportblessures. Hoe vervelend het ook is om iets wat automatisch gebeurt af te leren, is het wel cruciaal voor je lichaam om geen schadelijke techniek te blijven gebruiken. Laat daarom iemand met verstand van zaken kijken naar jouw techniek. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Een ander kan namelijk veel beter zien hoe jij precies beweegt, en als diegene ook weet hoe het wél moet, kun je daar belangrijke input uithalen. Vervolgens is het wel aan jou om jezelf de nieuwe techniek aan te leren. Dat is even een tijdje lastig en kan het sportplezier verminderen, maar voor je lichaam is het cruciaal.

Om te kunnen sporten, heb je een lichaam nodig dat meewerkt. Als je wilt dat jouw lichaam goed voor jou is, moet je zelf ook goed zijn voor je lichaam. Dat doe je onder andere door met onder meer de bovenstaande tips sportblessures te voorkomen.

, ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.