Laten we voorop stellen dat zowel scootmobielen en elektrische fietsen voor alle leeftijden geschikt zijn. Vooruit, kinderen zul je niet snel op een scootmobiel naar school zien rijden tenzij ze een beperking hebben, verder kan een jong volwassene van 18 of een ouder persoon van 80 baat hebben bij elektrische ondersteuning. Zeker met de harde wind in Nederland! Toch zijn het voornamelijk wat oudere mensen die kiezen voor een extra duwtje in de rug. Tot welke categorie je ook behoort, er zijn zowel overeenkomsten als verschillen tussen scootmobielen en driewielers die de keuze lastig kunnen maken. Laten we twee- en driewielers met elektrische aandrijving eens naast elkaar zetten om zo de beste optie te vinden.
Elektrisch voor iedereen!
Nederland is een fietsland. We leren lopen, rennen en fietsen, dat maakt een belangrijk deel uit van onze cultuur. Naast alle voordelen van fietsen zoals gezonde beweging en een milieuvriendelijke manier van reizen, zijn er natuurlijk ook enkele minpunten. Zo kun je flink nat worden bij een frisse regenbui, en niemand fietst graag tegen de heuvels op. Met een elektrische motor heb je altijd wind in de rug. Daar komt het eerste verschil tussen een scootmobiel en ebike om de hoek kijken, want scootmobielen hebben een eigen aandrijving, terwijl je met een ebike altijd zelf moet trappen. Anders zou het een scooter zijn en daar heb je kenteken en rijbewijs voor nodig. Als je zelf niet in staat bent om te trappen is een scootmobiel de enige optie.
Twee of drie wielen?
Een scootmobiel heeft twee of zelfs drie wielen. Dit zorgt voor een optimale stabiliteit, wat zeker voor mensen met een motorische beperking voordelig is. Het vervoermiddel wordt er wel een stuk groter door. Toch hoef je ebikes niet op voorhand af te schrijven, het is namelijk mogelijk om een elektrische fiets op drie wielen te kopen. Die modellen hebben achter twee wielen wat de fiets heel stabiel maakt. Je hoeft er bij een stoplicht ook niet van af te stappen. Je moet nog wel steeds trappen, dat is ook bij ebikes op drie wielen het geval.
Lekker achterover leunen
Naast het trappen is het zitcomfort misschien wel het grootste verschil tussen scootmobielen en ebikes. Een scootmobiel is voorzien van een stoel waar je comfortabel op kunt zitten. Er zijn diverse opties zoals een draaibare zetel om eenvoudiger in- of uit te stappen en een instelbare hoogte. Bij een fiets zit je altijd rechtop, wat op zich heel gezond is maar voor mensen met rugklachten een nadeel kan zijn.
Mobiliteit
Hier lopen de twee opties elkaar flink uiteen, want het gebruik van een scootmobiel of fiets is toch wel wat anders. Een fiets is een vervoermiddel van A naar B, wanneer je op de gewenste locatie bent aangekomen stap je af. Je rijdt niet vrolijk eventjes de supermarkt binnen. Met een scootmobiel mag dit wel, mits de maximale snelheid 6 km/u is en de winkel hier voorzieningen voor heeft getroffen. Ook mag je met een scootmobiel op de stoep rijden, met een fiets mag dit niet. Je kunt scootmobielen met een snelheidsbegrenzer op maximaal 6 km/u instellen, op het fietspad of de weg kies je vervolgens voor de hogere snelheid.
Snel, sneller, snelst!
Een ebike kan tot 25 km/u trapondersteuning geven, een scootmobiel kan ook snelheden tot wel 25 km/u halen afhankelijk van het type. Als je bergaf gaat dan kun je met een fiets nog sneller trappen als je dit wilt. Zoals we hierboven al hebben vermeld kun je de maximale snelheid zelf instellen bij een scootmobiel, bij een elektrische fiets zijn er diverse instellingen voor trapondersteuning en maximale snelheid. Het is dus met name een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Is goedkoop ook duurkoop?
Laten we de portemonnee ook zeker niet vergeten. Kun je beter een driewieler elektrisch aanschaffen in een scootmobiel uitvoering of is een goedkope ebike aankopen een beter idee? Let in ieder geval op met de goedkoopste opties, daar wordt altijd iets op bezuinigd wat toch wel van belang is. Je hoeft echt niet de hoofdprijs uit te geven, zo zijn er online merken leverbaar die een goede kwaliteit leveren voor een zeer schappelijke prijs. Vaak kun je een basismodel kiezen en daar zelf opties aan toevoegen. Denk aan een meer krachtige accu zodat je verder kunt rijden zonder bij te laden. Zo betaal je alleen voor de functies waar je echt behoefte aan hebt, en niet voor toeters en bellen die je toch niet gebruikt.
We hopen dat hiermee de keuze voor een scootmobiel of een ebike (op drie wielen) wat eenvoudiger is geworden. Wat ga jij kiezen?
e-bike, electrische driewieler, electrische scootmobiel
Comments RSS Feed